Чачак:
 
 
web mail       Engleski

Универзитет у Крагујевцу
Агрономски факултет у Чачку
основан 1978. године

 

Senzorska sobaВишегодишња сарадња истраживача и Пољопривредног факултета Универзитета у Београду крунисана је другог јунског дана, лета Господњег 2022. Донета је одлука да се формира Лабораторија за сензорску оцену пољопривредних и прехрамбених производа на Агрономском факултету у Чачку, уз обезбеђено софтверско повезивање и организовање рационалних и ефикасних заједничких панела оцењивача за сензорску анализу хране. 

Реализацију конкретних активности и одрживи рад Лабораторије омогућава довољан (што већи) број потенцијалних учесника у раду Лабораторије (обучених наставника, сарадника, истраживача, студенти свих степена студија, потрошачи ...), као и корисника резултата рада.

Први корак ка одрживом развоју постигли смо упознавањем научне, стручне и најшире јавности о значају сарадње и информатичког повезивања у маниру Индустрије 4.0, на пословима сензорске оцене хране. У свечаној сали Агрономског факултета у Чачку одржано је предавање по позиву, уз инспиратора и модератора дискусије др Владимира Курћубића, у присуству заинтересованих а након предавања веома мотивисаних колега и студената. Теме су се показале иновативним и практичним:

  1. „Компарација Computer vision system-а и традиционалног колориметра за оцењивање боје прехрамбених производа анималног порекла“, предавач проф. др Игор Томашевић.
  2. „Ферементисане кобасице и функционална храна - сензорски аспекти“, предавач др Славиша Стајић, ванредни професор.

Оба истраживача су чланови Института за прехрамбену технологију и биохемију, Катедре за технологију анималних производа Пољопривредног факултета Универзитета у Београду.

Догађај је телематички пропраћен (3 телевизијске екипе, један Портал који је проследио инфо ка својој мрежи, инфо на званичном ФБ профилу Факултета и Вибер групи „Алумни клуб“ са 131 чланом) а дисеминација порука је била брза. Након 6 дана од  предавања, суштински интерес за сарадњу и сензорску анализу воћа препознала је Александра Корићанац, наш најбољи дипломирани студент од оснивања Факултета, запослена на Институту за воћарство.

Сутрадан по осмишљавању будуће сарадње, уз „благослов“ управе Института, Александра је са продеканом Факултета за научноистраживачки рад и наставу учествовала у директном укључењу у програм ТВ „Курир“, када су заједничким снагама упутили јасну поруку стручној јавности и клијентима из привреде о потенцијалима и значају различитих сензорних анализа. Фокус је на био на анализи боје различитих производа, на основу које се 70% потрошача у свету опредељује да купи онај производ који има најатрактивнију, препознатљиву боју.

У току су активности за обезбеђење средстава за набавку опреме за инструментално одређивање боје, текстуре и реолошких својстава различитих намирница. Издвајамо као посебно значајну набавку иновативног Computer Vison System-a (CVS), који је у марту 2022. године успешно имплементиран на Институту за прехрамбену технологију у Немачкој (DIL- Deutsches Institut für Lebensmitteltechnik), чији је креатор проф. др Игор Томашевић са  Пољопривредног факултета Универзитета у Београду.

Примена CVS омогућава већу прецизност мерења, супериорну (дигиталну) резолуцију, ширу могућност примене на различитим намирницама (воће, поврће, уља, производи од меса и млека, безалкохолна и алкохолна пића), компатибилност са захтевима индустрије 4.0 (https://www.youtube.com/watch?v=cWuNwAM1zGM), уз троструко нижу цена од конвенционалних, до сада коришћених уређаја.

Основни циљ је да се Лабораторија и методе акредитују до краја 2022. године, уз обуку и тестирање чула што већег броја корисника, из редова наставника и сарадника, истраживача и студената свих степена студија. Док буде трајао процес акредитације, извршићемо анкетирање произвођача, прерађивача и хладњачара (Удружења, Уније, Задруге, Кооперативе ...), као би „ослушнули“ потребе тржишта и привреде и што „оштрије“ се усресредили на њихове потребе и исказане захтеве за специфичним анализама.  Упити нам већ стижу.

Сигурни смо да ће рад будуће Лабораторије за сензорску оцену пољопривредних и прехрамбених производа бити одржив и на корист свим поменутим актерима.