Истраживачки тим Агрономског факултета у Чачку и Института за воћарство учесници су пројекта „Потенцијал локалних генотипова тикве и ораха у центалној и западној Србији за добијање хладно пресованих уља”.
Хладно пресована уља поседују високе нутритивне и тржишне вредности а различити генотипови (наследне основе) тикве и ораха, који се гаје на сеоским газдинствима најчешће као споредне биљне културе (тикве као здружени усев са кукурузом) јесу обећавајуће сировине за добијање јестивих уља високих својстава. У технологији уља од сунцокрета и репице она су током екстракције и рафинације изложена високим температурама, хемикалијама и адсорбенсима, чиме се директно или посредно уклањају и слободне масне киселине, пигменти и сокови.
Опширније на следећем линку >>>>