Чачак:
 
 
web mail       Engleski

Универзитет у Крагујевцу
Агрономски факултет у Чачку
основан 1978. године

  • Учешће Агрономског факултета на пројекту са Институтом за воћарство у Чачку

      Пројекат: Значај инвестиционог пројектовања у воћарству и његови ефекти на унапређење воћарске производње. Конкурс на ком је добијен: Конкурс за расподелу подстицаја за подршку унапређењу система креирања и преноса знања кроз развој техничко-технолошких, примењених, развојних и иновативних пројеката у пољопривреди и руралном развоју у 2024. години. Финансиран средствима: Министарство...
  • НОЋ ИСТРАЖИВАЧА 2025.

      У склопу активности промоције и популаризације науке на шеснаестој Ноћи истраживача, у организацији Научног клуба Центра за стручно усавршавање Чачак, у петак 26. септембра 2025. године у Парку знања ЦСУ одржана је радионица Брига о земљишту је брига о животу: земљиште и његови становци (аутор: проф др Снежана Танасковић, партнер на нивоу локала Агрономски факултет у Чачку). Мали и велики ђаци, ученици...
  • Посета манифестацији Пиротски Cheesefest и посета фарми MAGI MAGARIJA MAGILAND

      Хвала управи и запосленима Млекарске школе са домом ученика "Др. Обрен Пејић" у Пироту што су нам омогућили да унапредимо дугогодишњу континуирану сарадњу учешћем на манифестацији Пиротски Cheesefest, која се одржала 20.09.2025. године, у предивном дворишту Историјског архива Пирота.  Био је празник за сва чула, осетили смо лепоту различитости: аутентичне укусе традиционалне хране из пиротског краја и...
  • Одржана XIV Смотра научних радова студената агрономије

    XIV SMOTRA naučnih radova studenata agronomije, Agronomski fakultet Čačak, Srbija 20-22. avgust 2025. XIV Conference of Agronomy Students Faculty of Agronomy Čačak, Serbia 20-22 August, 2025 Агрономски факултет у Чачку је по 14. пут био домаћин Смотре научних радова студената Агрономије. У периоду од 20. до 22. августа, Факултет је угостио учеснике са 12 институција из 7 држава, а у радном делу је презентовано...
  • Нова монографија о дигитализацији у пољопривреди објављена у Лондону

      Преко издавачке куће Cambridge Scholars Publishing из Лондона, Велика Британија, објављена је нова научна монографија „IoT технике за дигитални мониторинг у пољопривреди и процену храњивих материја у земљишту“ (IoT Techniques for Digital Agriculture Monitoring and Soil Nutrients Assessment), која представља наставак истраживачке делатности у области дигиталне пољопривреде, започете првом...
  • Healthier Food: Design and Development of Foods with Improved Functional and Nutritional Properties

     SPRINGER NATURE је публиковао монографију - књигу под називом „Healthier Food: Design and Development of Foods with Improved Functional and Nutritional Properties“ аутора са Агрономског факултета из Чачка   Дана 12.08.2025. године је SPRINGER NATURE публиковао монографију - књигу под називом “Healthier Food: Design and Development of Foods with Improved Functional and Nutritional Properties”. DOI:...
  • ДОДЕЛА НАГРАДА „ДР ЂОРЂЕ РАДИЋ" НАЈБОЉИМ УЧЕНИЦИМА СРЕДЊИХ ПОЉОПРИВРЕДНИХ ШКОЛА

      У суботу, 19. јула 2025. године одржана је манифестацијa доделе награда – диплома „Др Ђорђе Радић" најбољим ученицима средњих пољопривредних школа у Основној школи „Бане Миленковић" у Новом Селу, надомак Врњачке Бање. Награда је успостављена 2021. год. на иницијативу Академијског одбора за село Српске академије наука и уметности, Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), Пољопривредних факултета у...
  • "КОЗА НОСТРА" И АГРОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ У ЧАЧКУ МОТИВИШУ УЧЕНИКЕ Пољопривредно-ветеринарске школе „Свилајнац”

      „Желео сам да покажем младима да пољопривреда није само традиција, већ и модерна грана која нуди много могућности за иновације и успех.  Важно је да схвате да је знање које стичу у овој школи темељ за будућност, а Агрономски факултет у Чачку је идеално место да то знање надограде и постану лидери у својој области.“ Рече глумац Бранко Јанковић, власник фарме коза и млекаре, бренд "Коза Ностра". И...
  • Посетили су нас ученици и управа Средње школе Краљ Петар I из Тополе - радостан дан

      "Волимо да заједно учимо, путујемо, играмо, певамо, ширимо ведар дух и добро расположење. Придружи нам се!!" Када смо видели мото на сајту Школе, схватили смо да делимо исте вредности, па смо их позвали да нас посете. Заједнички смо извели практичну наставу у три лабораторије и обишли још неке, ученици упознали Студентски дом и ресторан и уживали у сунчаном дану покрај Мораве. Договорена су...
  • СЕЛА ЋЕ БИТИ ПУНА ЉУДИ

      Промовисали смо 22.05.2025. године вредности образовања, пољопривреде, производње хране и предузетништва гостопримљивим домаћинима, ученицима и наставницима Средње Пољопривредно хемијске школе "Др Ђорђе Радић" у Краљеву и Средње Пољопривредне школе "Љубо Мићић" у Пожези, у синергији са глумцем, фармером, прерађивачем и угоститељом Бранком Јанковићем. Свима смо захвални на позитивној енергији, одвојеном...
  • Нови модел представљања Факултета: премијерно у Средњој Пољопривредној школи са домом ученика „Ваљево“ 08.05.2025. год.

      Дана 08.05.2025. год. смо посетили Средњу Пољопривредну школу са домом ученика „Ваљево“, са традицијом дужом од једног века. Поздравном речи декана и пројекцијом промо видеа отпочели смо упознавање препуног амфитеатра матураната и ученика III године са предностима студирања у Чачку. О студијским програмима је говорио продекан др Симеон Ракоњац. О студентском стандарду и друштвеном животу...
  • Дан Факултета - 9. октобар 2024

      У среду 9. октобра 2024. године свечано је обележено 46 годинa постојања Агрономског факултета у Чачку. На свечаности су присуствовали представници Универзитета у Крагујевцу, Града Чачка, Студентског центра и Факултета техничких наука у Чачку. Уручене су захвалнице и јубиларне награде колегама за десет и тридесет година успешног рада, као и једна захвалница у виду прве награде за изврсност у...
  • 105. ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА АГРОНОМСКОГ ФАКУЛТЕТА СВЕУЧИЛИШТА У ЗАГРЕБУ - ПРОСЛАВА ЈУБИЛЕЈА И САСТАНАК АСОЦИЈАЦИЈЕ ФАКУЛТЕТА ПОЉОПРИВРЕДНИХ НАУКА ЈУГОИСТОЧЕ ЕВРОПЕ

      Продекан Агрономског факултета у Чачку, проф. др Владимир Курћубић је присуствовао на прослави јубилеја - 105. година од оснивања Агрономског факултета Свеучилишта у Загребу. Свечаности седница тим поводом одржана је 26. септембра 2024. године у згради Свеучилишта у Загребу (SEECEL). Седници је присуствовало око 400 званица, међу којима се истичу председник Републике Хрватске, господин Зоран...
  • УСПЕШАН ПОЧЕТАК РЕАЛИЗАЦИЈЕ НОВОГ МЕЂУНАРОДНОГ ПРОЈЕКТА НА АГРОНОМСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ЧАЧКУ

      Поносни смо што је Агрономски факултет у Чачку као чланица Универзитета у Крагујевцу активно учествовао у раду Collaborative Workshop-а, заједнички организованог и реализованог са једним од топ 200 светских Универзитета Queen's University Belfast, у оквиру пројекта „Planting the Seeds of Change: A Pilot Study on AI-Driven Solutions for Serbian Smallholder Farmers“ (Акроним: PSCAPS). PSCAPS је...

 

Седиште:  Универзитет у Крагујевцу, Агрономски факултет у Чачку, Катедра за биологију, микробиолошку биотехнологију и заштиту биљака и производа.

Руководилац: Проф. др Лека Мандић

Е-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Телефон: +381 32 303 400

 

Задатак

У Лабораторији за микробиологију се врше испитивања која се базирају на издвајању чистих култура микроорганизама, изучавању морфолошко-одгајивачких и других особина микроорганизама значајних за пољопривредну производњу и обуку студената за рад у савременим погонима за производњу и прераду хране. Ту се врше испитивања бројности и ензимске активности појединих систематских и физиолошких група микроорганизама у различитим биогеосферама (земљиште, вода, ваздух и биолошки материјал). У циљу израде дипломских, специјалистичких, магистарских и докторских теза, и интерних анализа лабораторија је оспособљена и за анализу животних намирница биљног и животињског порекла.

Што се тиче анализа земљишта, у микробиолошкој лабораторији се врши одређивање бројности микророргнизама (укупне бројности микроорганизама, бројности земљишних гљива, актиномицета, амонификатора, азотофиксатора, олигонитрофила, нитрификатора, целулолизатора, амилолизатора и др.) и њихове активности (целулолитска активност, протеолитска и уреолитска активност, активност амилаза и др). Слични параметри се анализирају и у другим биогеосферама. На основу свих ових параметра врши се оцена продуктивности и биолошког статуса наведених средина.

Поред тога, у анализи животних намирница, као и производњи животних намирница, посебан акценат се даје на анализу присуства појединих патогених и токсиногених врста микроорганизама.

У оквиру научно-истраживачког рада испитују се антибактеријска и антифунгална активност различитих биљних екстраката. Циљ је да се прикаже методологија одређивања антибактеријске активности чистих супстанци и биљних екстраката диск дифузионом и микродилуционом методом in vitro и њихово упоређивања са активностима стандардних антибиотика који се користе у клиничкој пракси. У оквиру тога се испитује и хемијски састав, садржај биолошки активних једињења и антиоксидативни потенцијал биљака и њихових екстраката.

 

Студијски програми и предмети који користе Лабораторију

Следећи студијски програми и предмети користе Лабораторију:

  • основне академске студије - Микробиологија, Индустријска микробиологија, Микробиологија хране, Микробиологија воде и санитација у производњи хране, Микроорганизми и алтернативна пољопривреда, Биологија, Фитопатологија,
  • дипломске академске - мастер - Еколошка микробиологија, Санитарна микробиологија,
  • докторске студијске програме - Биодиверзитет микроорганизама, Микробилогија земљишта и Санитарна микробиологија земљишта.

Простор и намена

Лабораторија за микробиологију чине два дела, радна соба и помоћна просторија. Радна соба представља простор у којем се врше анализе различитих стерилно узетих узорака, инкубација микроорганизама и њихова детерминација, чување реагенаса, хемикалија и посуђа. Помоћна просторија површине  служи за припрему узорака за анализу, припрему, кување и стерилизацију хранљивих подлога, прање посуђа и уништавање употребљеног материјала.  

 Oпрema

Лабораторија је снабдевена потребном опремом за анализу, узорковање, као и пратећим прибором и материјалом. У лабораторији се води рачуна о редовној набавци нове опреме, одржавању, еталонирању, као и специфичним обукама особља. Опремом рукују лица обучена за рад.

Важнија опрема у лабораторији за Микробиологију

ЛАБОРАТОРИЈА ЗА МИКРОБИОЛОГИЈУ

Ред. бр.

Назив

Произвођач/тип

Намена

1.

Ламинар комора

IBK 1H2

Стерилно засејавање хранљивих подлога

2.

Аутоклав

Sutjeska, Beograd

Влажна стерилизација микробиолош. подлога и материјала при повишеном притиску

3.

Термостат комора

Termo 120. DEMA, Ilirska Bistrica

Инкубација засејаног микробиолошког материјала

4.

Суви стерлизатор

ST – 06, Instrumentaria – Zagreb

Стерилизација стакленог материјала и другог прибора отпорног на високе притиске

5.

Водено купатило

TKST

Припрема микробиолошких раствора, тиндализација

6.

Механичка тресилица

THYS 2, Veb MLW, Labortchnik Ilmenau

Припрема узорака за засејавање

7.

Турбидиметар

1680 HACh Chemical Company

Праћење процеса ферментације

8.

Бројач колонија

EŠKO 3 Tehnica – Železniki

Бројање израслих колонија м.о.

9.

Бинокуларни стерео микроскоп

Studar MB -310

Преглед различитих представника м.о.

10.

Магнетна мешалица

MM 530, Tehnica – Železniki

Припрема узорака за засејавање

11.

Техничка вага

EW 150 -3M, Kern GmBH

Припрема подлога и раствора

12.

Дензитометар

ДЕН -1Б Биосан

Очитавање броја ћелија у чистим културама

13.

Ув лампа, преносива

Philips TUV 30W/G -30 TB

Зрачна стерилизација простора за микробиолошки рад

14.

Микроскоп са камером

Motic

 

15.

Horizontalna laminarna komora

AQUARIA mod. Flow Activa HF 120

 

16.

Термостат комора (инкубатор) 120 L

Velp Scientifica FOC 120E

Инкубација засејаног микробиолошког материјала

17.

Sterilizator

Autoclave FEDEGARI mod. FVA2/A1

 

18.

Mašina za pranje laboratorijskih sudova

Instrument washer SMEG mod. WD5090T

 

19.

Termosajkler

Eppendorf, Mastercycler PRO S 96

 

20.

Окулармикрометар WF 10×/18

   

21.

Kombinovani laboratorijski frižider-zamrzivač

Scientific Refrigerator FIOCCHETTI mod. Labor 280 2T ECTF

 

22.

Velika laboratorijska tresilica

Shakers EPPENDORF mod. Excella E1

 

  

Врсте и методе испитивања различитих материјала које се врше у Микробиолошкој лабораторији

Испитивање земљишта

Област испитивања                     Врста испитивања                            Метода испитивања  

Број микроорганизама

Укупан број

Индиректни метод засејавања

На земљишном агару (Pochon, tardieux, 1962)

Гљива

Индиректни метод засејавања

на Чапековом агару

Актиномицета

Индиректни метод засејавања

на синтетичком агару

Целулолизатора

Индиректни метод засејавања

на Waksman-Carey подлози

Амонификатора

Индиректни метод засејавања на MPA агару

Азотобактер

Индиректни метод засејавања

на  Фјодоровој подлози

Олигонитрофили

Индиректни метод засејавања

на  Фјодоровој подлози

Амилолизатори

Индиректни метод засејавања

на  скробном агару

Ензимска активност

Протеиназа

Метод Ромејка, 1969

Уреаза

Метод Tabatabai, 1972

 

Испитивање воде

Област испитивања                    Врста испитивања                    Метода испитивања                                              

Број микроорганизама

Укупан број

Индиректни метод засејавања на МПА подлози

Гљива

Индиректни метод засејавања на Чапековој подлози

Salmonella

SRPS EN ISO 6579

E. coli

 

Испитивање хране

Област испитивања                     Врста испитивања                                                         Метода испитивања

Одређивање броја микроорганизама

Микробиологија ланца хране – Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче

SRPS EN ISO 4833

Salmonella

Микробиологија ланца хране – Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella

SRPS EN ISO 6579

Enterobacteriaceae

Микробиологија ланца хране – Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2: Техника бројања колонија

SRPS EN ISO 21528

Одређивање броја квасаца и плесни

Микробиологија хране и хране за животиње – Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95

SRPS ISO 21527-1

Одређивање броја квасаца и плесни

Микробиологија хране и хране за животиње – Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од 0,95 или једнаком 0,95

SRPS ISO 21527-2

Listeria monocytogenes

Микробиологија ланца хране – Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 2: Метода одређивања броја

SRPS EN ISO 11290

Escherichia coli

Микробиологија хране и хране за животиње – Хоризонтална метода за одређивање броја βглукуронидаза позитивне Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44оC помоћу 5-бромо-4- хлоро-3-индолил β-Dглукуронида)

SRPS ISO 16649

Коагулаза позитивне стафилококе

Микробиологија хране и хране за животиње – Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Техника употребом агара по БердПаркеру

SRPS EN ISO 6888

Bacillus cereus

Микробиологија хране и хране за животиње – Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus – Техника бројања колонија на 30оС

SRPS EN ISO 7932

Clostridium perfringens

Микробиологија хране и хране за животиње – Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens– Техника бројања колонија

SRPS EN ISO 7937


LZMB 01 LZMB 03
LZMB 02 LZMB 04
LZMB 05 LZMB 06
LZMB 07 LZMB 08
LZMB 09 LZMB 11
LZMB 10 LZMB 13
LZMB 14 LZMB 15