Чачак:
 
 
web mail       Engleski

Универзитет у Крагујевцу
Агрономски факултет у Чачку
основан 1978. године

    • Општа агрономија

    • 40 места буџет

      • Основне академске студије
      • 240 ЕСПБ
      • Пријава од 24. до 26. 06.
      • Пријемни испит 04.07.2024. у 10 часова
      • Упис од 10. до 12. 07. 2024.
    • Текст Конкурса
    • Прехрамбена технологија

    • 40 места буџет

      • Основне академске студије
      • 240 ЕСПБ
      • Пријава од 24. до 26. 06.
      • Пријемни испит 04.07.2024. у 10 часова
      • Упис од 10. до 12. 07. 2024.
    • Текст Конкурса
    • Воћарство и виноградарство

    • 20 места буџет

      • Основне академске студије
      • 240 ЕСПБ
      • Пријава од 24. до 26. 06.
      • Пријемни испит 04.07.2024. у 10 часова
      • Упис од 10. до 12. 07. 2024.
    • Текст Конкурса
    • Зоотехника ________________

    • 20 места буџет

      • Основне академске студије
      • 180 ЕСПБ
      • Пријава од 24. до 26. 06.
      • Пријемни испит 04.07.2024. у 10 часова
      • Упис од 10. до 12. 07. 2024.
    • Текст Конкурса

Сви заинтересовани кандидати за упис на заједнички студијски програм „НУТРИЦИОНИЗАМ И ПРЕРАДА ХРАНЕ“ могу се у било које време информисати о свим детаљима директно и потпуно, позивом на следеће бројеве:

064 125 94 52     др Владимир Курћубић, продекан за наставу и науку

069 358 85 47    др Павле Машковић, продекан за финансије

Управа Агрономског факултета у Чачку


НОВО И ЗНАЧАЈНО!

Званично добијено звање Дипломирани инжењер нутриционизма (Дипл. инж. нутр.)!

Заједнички студијски програм основних академских студија (ОАС) „Нутриционизам и прерада хране“ ће образовати студенте у пољу ИМТ студија (интер, мулти и трансдисциплинарних).

Назив дипломе је на својој седници од 28.05.2024. године одобрио Национални савет за високо образовање: Дипломирани инжењер нутриционизма.

На линку можете имати увид у Правилник о допунама Правилника о листи стручних, академских и научних назива, који је објављен је у Службеном гласнику РС 57/2024, дана 28.6.2024. године


  • AGRICULTURAL POLICY FORUM, 4th – 7th June 2024, JAHORINA, BOSNIA AND HERZEGOVINA

      „Преиспитивање политике пољопривреде и руралног развоја у југоисточној Европи и предстојећи изазови: суверенитет хране, утицај климатских промена, демографска обнова руралних подручја“ Било је задовољство учествовати на Агрофоруму са истраживачима и експертима из 17 земаља, разменити знања и искуства и упознати нове добре праксе. Асоцијација пољопривредних факултета југоисточне Европе је све...
  • Посета Пољопривредном сајму у Новом Саду - 23.05.2024.

      У Новом Саду је од 18. - 23. маја одржан 91. Међународни пољопривредни сајам. На Новосадском сајму су презентована најновија техничка и технолошка достигнућа у аграру, примена науке у пољопривреди, изложбе органске хране, као и оне са ознакама географског порекла, представљено је богатство домаћег генофонда, најсавременија пољопривредна механизација, производи и услуге из најудаљенијих крајева...
  • Стручна пракса ОА III година

      Праксе никада доста. Стручна и практична настава студената треће године студијског програма Општа агрономија успешно је обављена 22 маја 2024. Код наших пријатеља у Институту за повртарство у Смедеревској Паланци било је традиционално плодоносно. Фотографије >>>>
  • Пројекат „Опреми, обучи, унапреди безбедност хране“ успешно реализован

      Програм друштвене одговорности „Заједници заједно“ компанија НИС спроводи успешно већ 15 година. Тим Агрономског факултета у Чачку којим је координирао др Владимир Курћубић, продекан за научноистраживачки рад и наставу конкурисао је на јавни позив компаније НИС предлогом пројекта „Опреми, обучи, унапреди безбедност хране“. Након званичне одлуке да се финансира наш пројекат и свих планираних припремних радњи,...
  • Пројекат „Опреми, обучи, унапреди безбедност хране“ напредује

      Програм друштвене одговорности „Заједници заједно“ компанија НИС спроводи успешно већ 15 година. Тим Агрономског факултета у Чачку којим је координирао др Владимир Курћубић, продекан за научноистраживачки рад и наставу конкурисао је на јавни позив компаније НИС предлогом пројекта „Опреми, обучи, унапреди безбедност хране“. Након званичне одлуке да финансирају наш пројекат и свих планираних припремних радњи,...
  • Тим аутора из Србије, Северне Македоније и Турске први пут је представио своју научну мисао у Великој Британији

    Др Моника Стојанова, председница Удружења за научно-истраживачку, просветну и културну делатност „Отворена наука“ – Северна Македонија; проф. др Драгутин А. Ђукић, редовни професор у пензији, Агрономског Факултета, Универзитета у Крагујевцу, Чачак, Србија; проф. др Марина Т. Стојанова, редовни професор Факултета за пољопривредне науке и храну Универзитета „Св. Ћирило и Методије“, Скопље, Северна...
  • ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА „Стратешко повезивање: усклађивање образовања и потреба прехрамбене индустрије - пример млекарског сектора“

     ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА „Стратешко повезивање: усклађивање образовања и потреба прехрамбене индустрије - пример млекарског сектора“ У оквиру Симпозијума одржана је 15. марта 2024. презентација резултата Ерасмус+ пројекта "European Excellence in Dairy Learning AEDIL dairy CoVE" и ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА „Стратешко повезивање: усклађивање образовања и потреба прехрамбене индустрије - пример млекарског сектора“ Известилац...
  • SYMBIOTECH24 - други међународни Симпозијум о биотехнологији

    SYMBIOTECH24 - други међународни Симпозијум о биотехнологији(унапређено 29. Саветовање о биотехнологији самеђународним учешћем)одржан 14-15. мартa 2024. године Новине: визуелни идентитет значајно унапређен новим логотипом научног скупа, заштићеним жигом. Традиционалних 6 научних сесија постају заокружене и оплемењене седмом – Нутриционизам. Учесници скупа компатибилни иако из интер, мулти и...

 

 

Делaтност лaборaторије

У Лабораторији за хемију и прехрамбену технологију (у даљем тексту Лабораторија) врше се испитивања прехрамбених сировина и готових производа, сточне хране, земљишта, ђубрива и биљног материјала. При извођењу анализа користе се хемијске и физичко-хемијске методе.

У оквиру анализа прехрамбених сировина и готовихпроизвода испитују се следећи параметри: одређивање садржаја воде, одређивање садржаја пепела, одређивање садржаја суве материје, одређивање киселости, одређивање индекса рефракције, одређивање угла скретања равни поларизоване светлости, одређивање садржаја скроба, одређивање суве материје скробних хидролизата, одређивање декстрозног еквивалента скробних хидролизата, одређивање садржаја шећера, одређивање α-амино азота, садржаја сахарозе, инвертног шећера, SO2, пепела у раствору кондуктометријски. Врше се анализе уља и масти одређивањем киселинског броја, садржај сапуна, индекса рефракције, густине уља, јодног, сапонификационог, пероксидног и анисидинског броја.

Лабораторија је специјализована за одређивање лако приступачног фосфора и калијумау земљишту, oдређивање садржаја K и Ca, као и одређивање активне и потенцијалне киселости земљишта,одређивање влаге и  пепела из сточне хране, одређивање пепела из биљног материјала, издвајање етарског уља, екстракције биљног материјала са органским растварачима и одређивање садржаја K и Caиз биљног материјала.

У оквиру Лабораторије се изводе лабораторијске вежбе за студенте основних, мастер и докторских студија, врше израда завршних радова на основним и мастер студијама, као и научна истраживања у оквиру докторских дисертација и реализације различитих пројеката.  

 

Лaборaторијa је опремљенa следећим aпaрaтимa:     

  • Рефрактометар AR3D-AR6D, Germany
  • Полариметар Model POL-1, Optika Italija
  • pH-метар, tip MA 5740 Iskra Kranj
  • Сушница, 0-200 ºC, Sutjeska, Beograd
  • Пећ зажарење, 100-1100 ºC, Instrumentaria, Zagreb
  • Пећ зажарење, Gefran 1200
  • Техничка вага, Tehnica, Železniki, ET 1111
  • Дигитална аналитичка вага, LAC 214
  • Магнетна мешалица, Tehnica-Železniki, MM-510
  • pH-метарса кондуктометром, TIP MA 5740, Iskra Kranj
  • Спектофотометар, ISCRA, MA 9524, Iskra Kranj
  • Спектофотометар,Photolab, 6100 VIS
  • Колориметар, JENWAY 6060, Engleska
  • Пламени фотометар, PLA PHO 04, KARLZEISS, JENA
  • Ротавапор TIP D-4, 1050W, Elektomedicina, Ljubljana
  • Апарат за дестилацију, 20 L/1 h
  • Апарат за редестилацију, 2L
  • Водено купатило са четири места, Elektron, tip KK-4 Banja Koviljača
  • Водено купатило, proizvođač Memmert WNB14
  • Кондуктометар CYBER SCAN CON 510, EUTECH
  • Solvent Extractor ser 148, VELP SCIENTIFICA

 

Галерија слика >>>>

 

Руководилaц лaборaторије:

Елизабета Мијатовић, стручнотехнички сарадник за рад у лабораторији

Е-поштa: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Тел. +381 32 303 400

 

Стручно технички сaрaдници:

Љиљана Милетић

Данијела Лабан