Чачак:
 
 
web mail       Engleski

Универзитет у Крагујевцу
Агрономски факултет у Чачку
основан 1978. године

    • Општа агрономија

    • 40 места буџет

      • Основне академске студије
      • 240 ЕСПБ
      • Пријава од 24. до 26. 06.
      • Пријемни испит 04.07.2024. у 10 часова
      • Упис од 10. до 12. 07. 2024.
    • Текст Конкурса
    • Прехрамбена технологија

    • 40 места буџет

      • Основне академске студије
      • 240 ЕСПБ
      • Пријава од 24. до 26. 06.
      • Пријемни испит 04.07.2024. у 10 часова
      • Упис од 10. до 12. 07. 2024.
    • Текст Конкурса
    • Воћарство и виноградарство

    • 20 места буџет

      • Основне академске студије
      • 240 ЕСПБ
      • Пријава од 24. до 26. 06.
      • Пријемни испит 04.07.2024. у 10 часова
      • Упис од 10. до 12. 07. 2024.
    • Текст Конкурса
    • Зоотехника ________________

    • 20 места буџет

      • Основне академске студије
      • 180 ЕСПБ
      • Пријава од 24. до 26. 06.
      • Пријемни испит 04.07.2024. у 10 часова
      • Упис од 10. до 12. 07. 2024.
    • Текст Конкурса

Сви заинтересовани кандидати за упис на заједнички студијски програм „НУТРИЦИОНИЗАМ И ПРЕРАДА ХРАНЕ“ могу се у било које време информисати о свим детаљима директно и потпуно, позивом на следеће бројеве:

064 125 94 52     др Владимир Курћубић, продекан за наставу и науку

069 358 85 47    др Павле Машковић, продекан за финансије

Управа Агрономског факултета у Чачку


НОВО И ЗНАЧАЈНО!

Званично добијено звање Дипломирани инжењер нутриционизма (Дипл. инж. нутр.)!

Заједнички студијски програм основних академских студија (ОАС) „Нутриционизам и прерада хране“ ће образовати студенте у пољу ИМТ студија (интер, мулти и трансдисциплинарних).

Назив дипломе је на својој седници од 28.05.2024. године одобрио Национални савет за високо образовање: Дипломирани инжењер нутриционизма.

На линку можете имати увид у Правилник о допунама Правилника о листи стручних, академских и научних назива, који је објављен је у Службеном гласнику РС 57/2024, дана 28.6.2024. године


  • AGRICULTURAL POLICY FORUM, 4th – 7th June 2024, JAHORINA, BOSNIA AND HERZEGOVINA

      „Преиспитивање политике пољопривреде и руралног развоја у југоисточној Европи и предстојећи изазови: суверенитет хране, утицај климатских промена, демографска обнова руралних подручја“ Било је задовољство учествовати на Агрофоруму са истраживачима и експертима из 17 земаља, разменити знања и искуства и упознати нове добре праксе. Асоцијација пољопривредних факултета југоисточне Европе је све...
  • Посета Пољопривредном сајму у Новом Саду - 23.05.2024.

      У Новом Саду је од 18. - 23. маја одржан 91. Међународни пољопривредни сајам. На Новосадском сајму су презентована најновија техничка и технолошка достигнућа у аграру, примена науке у пољопривреди, изложбе органске хране, као и оне са ознакама географског порекла, представљено је богатство домаћег генофонда, најсавременија пољопривредна механизација, производи и услуге из најудаљенијих крајева...
  • Стручна пракса ОА III година

      Праксе никада доста. Стручна и практична настава студената треће године студијског програма Општа агрономија успешно је обављена 22 маја 2024. Код наших пријатеља у Институту за повртарство у Смедеревској Паланци било је традиционално плодоносно. Фотографије >>>>
  • Пројекат „Опреми, обучи, унапреди безбедност хране“ успешно реализован

      Програм друштвене одговорности „Заједници заједно“ компанија НИС спроводи успешно већ 15 година. Тим Агрономског факултета у Чачку којим је координирао др Владимир Курћубић, продекан за научноистраживачки рад и наставу конкурисао је на јавни позив компаније НИС предлогом пројекта „Опреми, обучи, унапреди безбедност хране“. Након званичне одлуке да се финансира наш пројекат и свих планираних припремних радњи,...
  • Пројекат „Опреми, обучи, унапреди безбедност хране“ напредује

      Програм друштвене одговорности „Заједници заједно“ компанија НИС спроводи успешно већ 15 година. Тим Агрономског факултета у Чачку којим је координирао др Владимир Курћубић, продекан за научноистраживачки рад и наставу конкурисао је на јавни позив компаније НИС предлогом пројекта „Опреми, обучи, унапреди безбедност хране“. Након званичне одлуке да финансирају наш пројекат и свих планираних припремних радњи,...
  • Тим аутора из Србије, Северне Македоније и Турске први пут је представио своју научну мисао у Великој Британији

    Др Моника Стојанова, председница Удружења за научно-истраживачку, просветну и културну делатност „Отворена наука“ – Северна Македонија; проф. др Драгутин А. Ђукић, редовни професор у пензији, Агрономског Факултета, Универзитета у Крагујевцу, Чачак, Србија; проф. др Марина Т. Стојанова, редовни професор Факултета за пољопривредне науке и храну Универзитета „Св. Ћирило и Методије“, Скопље, Северна...
  • ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА „Стратешко повезивање: усклађивање образовања и потреба прехрамбене индустрије - пример млекарског сектора“

     ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА „Стратешко повезивање: усклађивање образовања и потреба прехрамбене индустрије - пример млекарског сектора“ У оквиру Симпозијума одржана је 15. марта 2024. презентација резултата Ерасмус+ пројекта "European Excellence in Dairy Learning AEDIL dairy CoVE" и ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА „Стратешко повезивање: усклађивање образовања и потреба прехрамбене индустрије - пример млекарског сектора“ Известилац...
  • SYMBIOTECH24 - други међународни Симпозијум о биотехнологији

    SYMBIOTECH24 - други међународни Симпозијум о биотехнологији(унапређено 29. Саветовање о биотехнологији самеђународним учешћем)одржан 14-15. мартa 2024. године Новине: визуелни идентитет значајно унапређен новим логотипом научног скупа, заштићеним жигом. Традиционалних 6 научних сесија постају заокружене и оплемењене седмом – Нутриционизам. Учесници скупа компатибилни иако из интер, мулти и...

 

Делатност лабораторије

У Лабораторији за контролу квалитета пољопривредних и прехрамбених производа 1 врше се хемијске анализе узорака земљишта и испитивања квалитета широког асортимана пољопривредних и прехрамбених производа. У Лабораторији се може одредити:

  • Садржај суве материје
  • Садржај укупних киселина
  • Садржај витамина Ц
  • Садржај укупних фенола
  • Садржај флавоноида
  • Садржај антоцијана
  • Садржај пектинских материја
  • Садржај протеина
  • Садржај масти
  • Садржај укупних минералних материја (пепела)
  • Садржај калијума, магнезијума, цинка, олова, кадмијума и мангана
  • Укупна антиоксидативна активност
  • Антиоксидативна активност на нивоу ДППХ радикала           
  • Садржај метанола у јаким алкохолним пићима
  • Садржај цијановодоничне киселине у јаким алкохолним пићима
  • Садржај бензалдехида у јаким алкохолним пићима
  • Садржај фурфурала у јаким алкохолним пићима.

У оквиру Лабораторије обављају се и активности на реализацији завршних радова студената основних и мастер студија, докторских дисертација, као и стручне и истраживачке делатности у оквиру реализације различитих пројеката.

 

Лабораторија је опремљена следећим апаратима:

  1. Систем за атомску спектрофотометрију Perkin Elmer AAnalyst 200 Atomic Absorption Spectrophotometer (plamenatehnika)
  2. Уређаји за спектрофотометрију Agilent Technologies Cary Series 300UV-VIS Spectrofotometer Photolab® 6100 VIS
  3. Ротациони вакуум упаривач MRC, Rova-100
  4. Дестилациона јединица-Кјелдал VELP SCIENTIFICA, UDK 129 Distillation unit
  5. Сокслет екстрактор VELP SCIENTIFICA, SER 148 Solvent extractor)
  6. Хидролизациона јединица VELP SCIENTIFICA, HU 6 Hydrolysis Unit
  7. Aналитичка вага BEL ENGINEERING
  8. Грејна плоча VELP SCIENTIFICA, REC Heating plate
  9. Апаратура по Clavenger-u
  10. Ултразвучно купатило ULTRASONIC CLEANER, Vabsonic.

 

Галерија слика >>>>

 

Руководилац лабораторије:

Проф. др Павле Машковић, редовни професор

Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Тел: +381 32 303 400 локал: 427.

 

Стручно технички сарадници:

Данијела Лабан

Елизабета Мијатовић

Тел:+381 32 303 400 локал: 427.