Чачак:
 
 
web mail       Engleski

Универзитет у Крагујевцу
Агрономски факултет у Чачку
основан 1978. године

 

ПРЕПОЗНАЈ-ПОКРЕНИ: Конкурс за реализацију пројеката јавног заговарања (заступања)

 

У оквиру програма „Покрени се за будућност“, који се реализује уз финансијску подршку компаније Филип Морис, расписан је нови конкурс за финансирање пројеката из области јавног заговарања - заступања. На конкурсу могу учествовати факултети свих државних универзитета у Србији, самостално или у партнерству са другим организацијама, институцијама и државним факултетима.

Циљ пројекта је да подржи, оснажи и мотивише младе, предузимљиве појединце да унапреде своја знања и вештине, учествују у реализацији друштвено-корисних пројеката и тиме допринесу развоју друштва у целини.

Приоритетне теме у оквиру којих треба послати предлоге пројеката јавног заговарања (заступања) за реализацију у 2015. години су:

 • Илегална трговина (општи утицај на стање у друштву; борба против шверца; смањење сиве економије; ширење свести о штетности илегалне трговине и сл.)
 • Предузетништво младих (економско оснаживање младих предузетника и предузетница; запошљавање и самозапошљавање; позитиван утицај на младе да остваре свој предузетнички капацитет и сл.)
 • Наука (промоција науке, научника и научница и научних достигнућа; наука у служби савременог друштва; подршка научним институцијама; већа заступљеност у јавном сектору и сл.)

 

Ко може да се пријави?

За финансирање пројеката јавног заговарања могу да се пријаве:

 • неформалне омладинске групе (са територије Републике Србије);
 • невладине организације (са територије Републике Србије);
 • факултети Универзитета у Нишу, Новом Саду, Београду и Крагујевцу (самостално или у партнерству са другим организацијама, институцијама и државним факултетима са територије Републике Србије);
 • студентске организације;
 • друга правна лица.

Потребно је да тим има до пет чланова (по одобрењу пројекта, тим се може проширити), од којих је један вођа тима. Пожељно је да вођа тима има најмање две године искуства у раду на пројектима (кампањама).

Неформалне омладинске групе могу да имају ментора (на пример наставник, професор, асистент или друго стручно лице у релевантној области). Приликом одабира ментора треба се руководити односом и сарадњом коју су са датим ментором остварили током школовања или рада на пројектима, али и заинтересованошћу и/или искуством ментора у раду на пројектима јавног заговарања.

Улога ментора није да предлаже идеју за пројекат, већ да заједно са члановима тима дође до идејног решења проблема којим ће се група бавити. Својим знањем и искуством треба да усмери групу. Менторски рад је волонтерски.

Територијални опсег пројекта

Имајући у виду општи друштвени значај тема конкурса, пројекти јавног заговарања у оквиру овог конкурса могу се реализовати на националном нивоу, или се могу посебно фокусирати на регион или јединицу локалне самоуправе.

Шта је потребно за пријаву?

 • Пријавни формулар
 • Биографија (CV) сваког члана тима
 • Портфолио организације/другог правног лица (осим за неформалне омладинске групе*)
 • Портфолио партнерске организације (уколико је имате)

Како се пријавити?

Конкурсна документација треба да буде достављена искључиво електронским путем на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.. Сва документа треба да буду у pdf формату.

Фајлове именовати:

1. пријавни формулар:

 • за неформалне омладинске групе: име презиме вође тима пф
 • за правна лица: назив организације пф

2. биографија (сваког члана тима и ментора): имепрезиме CV

3. Портфолио организације/другог правног лица/партнерске организације (уколико имате): портфолио 1 (2, 3, итд.)

По слању пријавне документације мејлом, у наредних 48 сати добићете одговор да је ваша документација примљена. У супротном, контактирајте канцеларију Програма.

Непотпуне пријаве, као ни пријаве пристигле након истека рока конкурса неће бити разматране.

По слању пријавне документације мејлом, у наредних 48 сати добићете одговор да је ваша документација примљена. У супротном, контактирајте канцеларију Програма.

Непотпуне пријаве, као ни пријаве пристигле након истека рока конкурса неће бити разматране.

Селекција

 • Након увида у исправност, као и процене конкурсне документације, врши се одабир оних који пролазе у наредни круг селекције.
 • Интервју са члановима селекционе комисије (одржаће се у другој половини марта 2015).
 • Групе одабране након интервјуа пролазе кроз интензиван четвородневни тренинг о јавном заговарању и изради буџета. На тренингу разрађују тему коју су доставили у пријавном формулару. По увиду у завршне пројекте, дакле, последњег дана тренинга, групама ће бити саопштена одлука о томе који ће пројекти и у ком износу бити финансирани.

 

Висина гранта

Програм „Покрени се за будућност“ у академској 2014/2015. финансира пројекте у износу до 500.000 динара.

Новац се не исплаћује носиоцу пројекта, већ се средства за робу, услуге, хонораре сарадника и друго, уплаћују по предрачуну, а за потребе крајњег корисника.

Услов је да носиоци одобрених пројеката потпишу Споразум о сарадњи са Програмом „Покрени се за будућност“.

 

Трајање конкурса

Конкурс траје од 22. децембра 2014. до 01. марта 2015. године.


За додатне информацијеможете посетити званичну интернет презентацију програма или контактирати канцеларију Програма путем телефона: 018 510 428 или 062 22 65 25, или путем мејла: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.