Чачак:
 
 
web mail       Engleski

Универзитет у Крагујевцу
Агрономски факултет у Чачку
основан 1978. године

    • Општа агрономија

    • 40 места буџет

      • Основне академске студије
      • 240 ЕСПБ
      • Пријава од 24. до 26. 06.
      • Пријемни испит 04.07.2024. у 10 часова
      • Упис од 10. до 12. 07. 2024.
    • Текст Конкурса
    • Прехрамбена технологија

    • 40 места буџет

      • Основне академске студије
      • 240 ЕСПБ
      • Пријава од 24. до 26. 06.
      • Пријемни испит 04.07.2024. у 10 часова
      • Упис од 10. до 12. 07. 2024.
    • Текст Конкурса
    • Воћарство и виноградарство

    • 20 места буџет

      • Основне академске студије
      • 240 ЕСПБ
      • Пријава од 24. до 26. 06.
      • Пријемни испит 04.07.2024. у 10 часова
      • Упис од 10. до 12. 07. 2024.
    • Текст Конкурса
    • Зоотехника ________________

    • 20 места буџет

      • Основне академске студије
      • 180 ЕСПБ
      • Пријава од 24. до 26. 06.
      • Пријемни испит 04.07.2024. у 10 часова
      • Упис од 10. до 12. 07. 2024.
    • Текст Конкурса

Сви заинтересовани кандидати за упис на заједнички студијски програм „НУТРИЦИОНИЗАМ И ПРЕРАДА ХРАНЕ“ могу се у било које време информисати о свим детаљима директно и потпуно, позивом на следеће бројеве:

064 125 94 52     др Владимир Курћубић, продекан за наставу и науку

069 358 85 47    др Павле Машковић, продекан за финансије

Управа Агрономског факултета у Чачку


НОВО И ЗНАЧАЈНО!

Званично добијено звање Дипломирани инжењер нутриционизма (Дипл. инж. нутр.)!

Заједнички студијски програм основних академских студија (ОАС) „Нутриционизам и прерада хране“ ће образовати студенте у пољу ИМТ студија (интер, мулти и трансдисциплинарних).

Назив дипломе је на својој седници од 28.05.2024. године одобрио Национални савет за високо образовање: Дипломирани инжењер нутриционизма.

На линку можете имати увид у Правилник о допунама Правилника о листи стручних, академских и научних назива, који је објављен је у Службеном гласнику РС 57/2024, дана 28.6.2024. године


  • AGRICULTURAL POLICY FORUM, 4th – 7th June 2024, JAHORINA, BOSNIA AND HERZEGOVINA

      „Преиспитивање политике пољопривреде и руралног развоја у југоисточној Европи и предстојећи изазови: суверенитет хране, утицај климатских промена, демографска обнова руралних подручја“ Било је задовољство учествовати на Агрофоруму са истраживачима и експертима из 17 земаља, разменити знања и искуства и упознати нове добре праксе. Асоцијација пољопривредних факултета југоисточне Европе је све...
  • Посета Пољопривредном сајму у Новом Саду - 23.05.2024.

      У Новом Саду је од 18. - 23. маја одржан 91. Међународни пољопривредни сајам. На Новосадском сајму су презентована најновија техничка и технолошка достигнућа у аграру, примена науке у пољопривреди, изложбе органске хране, као и оне са ознакама географског порекла, представљено је богатство домаћег генофонда, најсавременија пољопривредна механизација, производи и услуге из најудаљенијих крајева...
  • Стручна пракса ОА III година

      Праксе никада доста. Стручна и практична настава студената треће године студијског програма Општа агрономија успешно је обављена 22 маја 2024. Код наших пријатеља у Институту за повртарство у Смедеревској Паланци било је традиционално плодоносно. Фотографије >>>>
  • Пројекат „Опреми, обучи, унапреди безбедност хране“ успешно реализован

      Програм друштвене одговорности „Заједници заједно“ компанија НИС спроводи успешно већ 15 година. Тим Агрономског факултета у Чачку којим је координирао др Владимир Курћубић, продекан за научноистраживачки рад и наставу конкурисао је на јавни позив компаније НИС предлогом пројекта „Опреми, обучи, унапреди безбедност хране“. Након званичне одлуке да се финансира наш пројекат и свих планираних припремних радњи,...
  • Пројекат „Опреми, обучи, унапреди безбедност хране“ напредује

      Програм друштвене одговорности „Заједници заједно“ компанија НИС спроводи успешно већ 15 година. Тим Агрономског факултета у Чачку којим је координирао др Владимир Курћубић, продекан за научноистраживачки рад и наставу конкурисао је на јавни позив компаније НИС предлогом пројекта „Опреми, обучи, унапреди безбедност хране“. Након званичне одлуке да финансирају наш пројекат и свих планираних припремних радњи,...
  • Тим аутора из Србије, Северне Македоније и Турске први пут је представио своју научну мисао у Великој Британији

    Др Моника Стојанова, председница Удружења за научно-истраживачку, просветну и културну делатност „Отворена наука“ – Северна Македонија; проф. др Драгутин А. Ђукић, редовни професор у пензији, Агрономског Факултета, Универзитета у Крагујевцу, Чачак, Србија; проф. др Марина Т. Стојанова, редовни професор Факултета за пољопривредне науке и храну Универзитета „Св. Ћирило и Методије“, Скопље, Северна...
  • ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА „Стратешко повезивање: усклађивање образовања и потреба прехрамбене индустрије - пример млекарског сектора“

     ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА „Стратешко повезивање: усклађивање образовања и потреба прехрамбене индустрије - пример млекарског сектора“ У оквиру Симпозијума одржана је 15. марта 2024. презентација резултата Ерасмус+ пројекта "European Excellence in Dairy Learning AEDIL dairy CoVE" и ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА „Стратешко повезивање: усклађивање образовања и потреба прехрамбене индустрије - пример млекарског сектора“ Известилац...
  • SYMBIOTECH24 - други међународни Симпозијум о биотехнологији

    SYMBIOTECH24 - други међународни Симпозијум о биотехнологији(унапређено 29. Саветовање о биотехнологији самеђународним учешћем)одржан 14-15. мартa 2024. године Новине: визуелни идентитет значајно унапређен новим логотипом научног скупа, заштићеним жигом. Традиционалних 6 научних сесија постају заокружене и оплемењене седмом – Нутриционизам. Учесници скупа компатибилни иако из интер, мулти и...

 

 

Делaтност лaборaторије

Лабораторија за хемијује опремљена тако да у њој студенти могу обавити вежбе предвиђене студијским програмимаосновних и мастер академских студија. У оквиру Лабораторије обављајусе и активности на реализацији завршних радова и докторских дисертација, као и научна истраживањау оквиру реализације различитих пројеката.

У лабораторији се врше квалитативне и квантитативне хемијске анализе различитих материјала, отпадних и пијаћих вода, животних намирница, примарних пољопривредних производа, земљишта, ђубрива, сточне хране, итд. У овој лабораторији користе се класичне аналитичке реакције за доказивање катјона и анјона. Квантитативно одређивање врши се гравиметријским, волуметријским и електрометријским методама. Од волуметријских метода користе се кисело-базне титрације, комплексометријска одређивања са EDTA, методе преципитације и оксидо-редукционеметоде. Ове методе се користе за детерминацију садржаја различитих елемената и једињења у одређеним супстанцама.

Што се тиче анализа земљишта, у oвој лабораторији се врши одређивање плодности земљишта, односно неких основних агрохемијских особина (реакција земљишта, садржај мобилног алуминијума, садржај укупног азота,садржај приступачног фосфора и калијума, садржај хумуса, садржај амонијачног и нитратног азота), као и одређивање садржаја азота у азотним и садржаја фосфора у фосфорним ђубривима. На основу свих ових параметра врши се оцена плодности земљишта и квалитета ђубрива.

Испитивање сточне хране и неких прехрамбених производа обухвата одређивање масти, целулозе и протеина.

Лабораторија за хемијусе користи и за синтезе различитих неорганских и органских супстанци. Хемијско понашање и физичка својства различитих материјала, отпадних и пијаћих вода, животних намирница, примарних пољопривредних производа, земљишта, ђубрива, такође се прате у овој лабораторији.

 

Лaборaторијa је опремљенa следећим aпaрaтимa: 

  • Soxlet апаратура
  • Центрифуга, Železniki
  • Водено купатило са два места, Bath
  • Водено купатило са шест места, Inkikko, Zagreb
  • Кјелдал решо
  • Апаратура по Кјелдалу
  • Техничка вага, Tehnica, Železniki, ET 1111

 

Галерија слика >>>>

 

Руководилaц лaборaторије:

Љиљана Милетић, стручнотехнички сарадник за рад у лабораторији

Е-поштa: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Тел. +381 32 303 400

Стручно технички сaрaдници:

Елизабета Мијатовић

Данијела Лабан