Чачак:
 
 
web mail       Engleski

Универзитет у Крагујевцу
Агрономски факултет у Чачку
основан 1978. године

znak afc

Традиционално, јубиларно XXV Саветовање о биотехнологији са међународним учешћем одржано је 13. и 14. марта 2020. године, на Агрономском факултету у Чачку Универзитета у Крагујевцу, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

На Саветовању је презентованo 86 научних радова из области ратарства, повртарства и крмног биља; воћарства и виноградарства; заштите биља, производа и животне средине; зоотехнике; прехрамбене технологије.

Саветовање је одржано у условима спречавања ширења заразне болести COVID-19, при чему је у потпуности испоштована Наредба министра здравља о забрани окупљања на целој територији Републике Србије на јавним местима у затвореном простору („Сл. гласник РС”, бр. 25/2020), којом се забрањују јавна окупљања на целој територији Републике Србије на јавним местима у затвореним просторима када се окупља више од 100 људи (ова наредба је била у примени до 14. марта 2020. године, а ступила је на снагу 12. марта 2020. године). С՚ обзиром на то да су неке од граница биле затворене, научни радови учесника са тих подручја су приказани у оквиру постер секција (присутно је било мање од 100 учесника, распоређених на начин по наредби Владе Републике Србије).

Услед такве ситуације, Саветовању су присуствовали, у мањем броју, у односу на претходна Саветовања, представници пољопривредно саветодавно стручних служби, инжењери пољопривреде, агрономи, ветеринари, технолози, прерађивачи пољопривредних производа, привредници, пољопривредни произвођачи, представници удружења и задруга, као и наставници пољопривредних школа.

На овогодишњем Саветовању о биотехнологији са међународним учешћем презентовани су прихваћени научни радови за објављивање, послати од аутора са 28 институција (16 са подручја Републике Србије, а 12 радова од стране иностраних научно-истраживачких институција), и то: факултета са Универзитета у Крагујевцу, Београду, Новом Саду, Приштини, са привременим седиштем у Косовској Митровици, Нишу, као и научних Института у Чачку, Крушевцу, Београду и Крагујевцу, Регионални центар за развој пољопривреде и села у Сјеници, Висока здравствено-санитарна школа струковних студија "Висан" у Београду и Академија струковних студија Јужна Србија, Одсек за пољопривредно-прехрамбене студије у Прокупљу. Од иностраних научних истраживача, објављени су радови аутора из Руске Федерације, Црне Горе, Северне Македоније, као и Босне и Херцеговине.

У оквиру Саветовања организован је изложбени мини сајам од стране 10 компанија, привредника из области семенарства, заштите и исхране биља и опреме за пољопривреду, који су представили своје производне програме, као и произвођачи меда и вина.

XXV Саветовање о биотехнологији са међународним учешћем је отворио декан Агрономског факултета, проф. др Томо Милошевић. У име Универзитета у Крагујевцу присутним се обратио ректор, проф. др Ненад Филиповић. Свечаном чину отварања скупа присуствовала је посланик Народне скупштине Републике Србије, проф. др Снежана Богосављевић-Бошковић. У име Института за воћарство у Чачку, скуп је поздравио, др Небојша Милошевић, виши научни сарадник.

Током првог дана Саветовања, у петак, 13. марта 2020. године, презентовано је 86 научних радова, распоређених у 5 секција, из следећих области:

    1. Ратарства, повртарства и крмног биља (15 научних радова);
    2. Воћарства и виноградарства (11 научних радова);
    3. Заштите биља, производа и животне средине (25 научних радова);
    4. Зоотехнике (9 научних радова) и
    5. Прехрамбене технологије (26 научних радова).

Другог радног дана Саветовања, у суботу, 14. марта 2020. године, одржан је Округли сто (дискусија о презентованим радовима, актуелним темама, везано за пољопривредну производњу и прераду производа, као и предстојећим истраживањима и договорима за даљу научну сарадњу). Такође, другог дана Саветовања, је формирана оснивачка Скупштина удружења „Алумни клуб дипломираних студената Агрономског факултета у Чачку”.

Свим учесницима овогодишњег Саветовања изражавамо неизмерну захвалност на презентованим радовима, као и свима који су подржали скуп и тим допринели унапређењу његовог квалитета, а превасходно одржању континуитета.

 

XXIV Саветовање о биотехнологији 2020

- Зборник радова СоБ2020 - 1 >>>>

- Зборник радова СоБ2020 - 2 >>>>
                                                                     

 

Зборници радова са претходних Саветовања о биотехнологији >>>>