Чачак:
 
 
web mail       Engleski

Универзитет у Крагујевцу
Агрономски факултет у Чачку
основан 1978. године

 

Програм друштвене одговорности „Заједници заједно“ компанија НИС спроводи успешно већ 15 година. Тим Агрономског факултета у Чачку којим је координирао др Владимир Курћубић, продекан за научноистраживачки рад и наставу конкурисао је на јавни позив компаније НИС предлогом пројекта „Опреми, обучи, унапреди безбедност хране“. Након званичне одлуке да финансирају наш пројекат и свих планираних припремних радњи, извршена је набавка Computer Vision System (CVS, Industry 4.0.) за инструментално испитивање боје примарних пољопривредних производа, хране и пића (чврстих и течних матрикса као што су месо, производи од меса, сиреви, воће, безалкохолна и алкохолна пића).

У односу на конкурентске уређаје, CVS има већу прецизност мерења, супериорну дигиталну резолуцију мерења, ширу могућност примене, компатибилност са захтевима Индустрије 4.0. и троструко нижу цену.

Дана 29. фебруара 2024. године је инсталиранаи калибрисана опрема и реализована обука за истраживаче, којој је присуствовало укупно 20 истраживача (17 запослених на Агрономском факултету у Чачку, 2 у Ветеринарском специјалистичком институту „Краљево“ и 1 на Институту за воћарство у Чачку).

Широке могућности примене уређаја омогућиће нам да пружамо услуге заинтересованим привредним субјектима, употпунимо научноистраживачке резултате субјективне сензорске анализе објективном и недеструктивном проценом визуелних карактеристика квалитета прехрамбених производа укључујући боју, димензије хране и њена оптичка својства (сјај површине или тамност), укључујући природу и степен пигментација, итд. Студенти ће стећи курентна знања и вештине из сензорске оцене хране

CVS се састоји од пет основних компоненти за снимање, обраду и анализу слика: уређај за снимање слике, осветљење, дигитална камера, рачунар и одређени софтвер, као што је приказано на слици испод. Додатна опрема су специјализовани (додатни) делови хардвера и софтвера, неопходни за дигиталну калибрацију камере и екрана.

cvs

На мерења помоћу CVS мање утиче (у поређењу са другим колориметријским уређајима) проблем прозрачности узорка хране и њеног неуједначеног индекса преламања, генеришући координате боје хране које боље одговарају реалној боји узорака хране. Уређај је у предности у односу на друге колориметре јер се снимање узорака врши моћним дигиталним фотоапаратом високих перформанси, са широкоугаоним објективом, у односу на отвор колориметра који може снимити само боју малог пречника на једном узорку CVS може снимати одједном велики рој узорака односно велику површину.

CVS је успешно имплементиран у марту 2022. године на Институту за прехрамбену технологију у Немачкој (DIL German Institute of Food Technology, Prof.-von-Klitzing-Str. 7, D - 49610 Quakenbrück; Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.; +49 (0)54 31.183 – 0).

Фотографије >>>>

NIS csv 2024 14

NIS csv 2024 15

CVS I LAB ZA SENZORSKU ANALIZU HRANE 1

 

CVS I LAB ZA SENZORSKU ANALIZU HRANE 3

CVS I LAB ZA SENZORSKU ANALIZU HRANE 5

CVS I LAB ZA SENZORSKU ANALIZU HRANE 12