Чачак:
 
 
web mail       Engleski

Универзитет у Крагујевцу
Агрономски факултет у Чачку
основан 1978. године

 

Програм друштвене одговорности „Заједници заједно“ компанија НИС спроводи успешно већ 15 година. Тим Агрономског факултета у Чачку којим је координирао др Владимир Курћубић, продекан за научноистраживачки рад и наставу конкурисао је на јавни позив компаније НИС предлогом пројекта „Опреми, обучи, унапреди безбедност хране“. Након званичне одлуке да се финансира наш пројекат и свих планираних припремних радњи, извршена је набавкаNear Infrared спектрометра (NIR) Perten DA 7250™. Perten DA 7250™ је брзи анализатор за испитивање нутритивног квалитета различитих сировина, намирница и сточне хране са припадајућим потребним калибрацијама. Брзи резултати анализа видљиви су за 6 секунди. Рад НИРспектрометра је рентабилан (без реагенаса, са трајним калибрацијама које се не обнављају и без скупог одржавања) омогућава наставном и истраживачком особљу Факултета да без одлагања, на време, стручно и прецизно врши тестирања наведених узорака и клијентима испоручује резултате/налазе, са стручним мишљењем.

ШИРОК ЈЕ СПЕКТАР МОГУЋНОСТИ ПРИМЕНЕ Near Infrared спектрометра (NIR) Perten DA 7250™, уз набављене одговарајуће калибрације и блендер за припрему узорака (искључиво меса и производа од меса) описујемо у најкраћим цртама испод:

Прерађивачима меса се може прецизно одредити садржај масти, влаге, протеина, колагена (протеини везивног ткива), кухињске соли и још много тога у сировом месу, узорцима током процеса прераде сировина и у готовим производима од меса.

Млиновима који производе брашно можемо понудити изнад наведене анализе житарица, средње смеше и разних типова брашна. Произвођачима скроба или етанола можемо анализирати житарице као улазне сировине, узорке током ферментације и различите споредне и готове производе.

Прерађивачима уљарица можемо мерити садржај влаге, масти, масних киселина, протеина, влакана, чак и већи број параметара у семенкама, погачама, пахуљицама, оброку и уљима. Значајно је и тестирање зрна/семенки приликом откупа, како би се платила реална цена, као и анализа узорака из производње да би оптимизовали екстракцију, сушење и мешање. Истраживачи семена имају користи од могућности да анализирају узорке ситних зрна житарица или уљарица, као и веће нехомогене узорке на истом инструменту.

Прерађивачима млека је идеално пружати услуге анализе узорака помоћу Perten DA 7250™, при оптимизацији производње и побољшању конзистенције готових производа. Сир, бутер, јогурт, млеко у праху и слични производи из групе производа од млека могу се испитивати без дуготрајног чишћења посуде за узорке.

Прерађивачима шећера можемо мерити следеће параметре улазне сировине (шећерне репе или шећерне трске) или међупроизвода процеса прераде: степен поларизације светлости, брикс и садржај влаге.

Произвођачима хране за кућне љубимце можемо брзо измерити садржај састојака у узорцима влажне и суве хране, уз минималну припрему узорака и чишћење.

Произвођачима прерађевина од биљних сировина (грицкалица, тестенина, кондиторских производа и производа од кромпира) може се прецизно одредити већи број параметара хемијског За фабрике/мешаоне сточне хране можемо анализирати сировине, узорке током технолошког процеса припреме производа као и готове производе, на параметре као што су садржај влаге, протеина, масти, пепела, скроба и влакана, без потребе за млевењем узорака. састава из немлевених узорака.

Многе технолошке операције у које су укључени састојци хране могу се анализирати као и готова храна за животиње која садрже месно, коштано или рибље брашно, како би се осигурала добра конзистенција финалних производа и смањила цена коштања сировина.

        Предности анализатора Near Infrared спектрометра (NIR) Perten DA 7250које омогућавају одрживост рада, према описаним процедурама су:

  • Није потребно никакво посебно одржавање анализатора, не користи се потрошни материјал.Посуда за узорак је од дебеле пластике, не постоји могућност њеног оштећења.
  • Perten DA 7250 има 256 детектора, од којих сваки специфично „циља“ одређену таласну дужину (односно жељени параметар) што омогућава највишу прецизност резултата. Perten DA 7250   поседује линеаризацију таласне дужине и абсорбанце, што обезбеђује стабилност мерења и поновљивост резултата.
  • Perten DA 7250 за разлику од конкурентских анализатора има компјутер у себи па није потребан екстерни PC.
  • Код Perten DA 7250 анализатора не постоји потреба за чишћењем јер се узорак скенира преко горње слободне површине. Површина узорка која се анализира код Perten DA 7250 је око 100 cm2. Што се већа површина анализира прецизност резултата је боља.

 Фотографије >>>>

 NIS 2024 16

NIS 2024 20

NIS 2024 33

NIS 2024 38