Чачак:
 
 
web mail       Engleski

Универзитет у Крагујевцу
Агрономски факултет у Чачку
основан 1978. године

 

Aleksandar_Odalovic

Након завршетка Природно - математичке гимназије (смер сарадник у програмерским наукама) у Нишу 1991. године, сви су сматрали да би требало да упишем неки технички факултет. Међутим, ја сам се нашао на Агрономском факултету у Чачку, на коме сам дипломирао 1998. године а након тога и магистрирао 2001. године. Докторирао сам на Пољопривредном факултету у Бањој Луци, 2010. године, где и данас радим као ванредни професор. Током своје радне каријере био сам млади истраживач тадашњег Министарства науке и технологије Републике Србије, директор Центра за виноградарство и винарство у Нишу, национални консултант за воћарску производњу при ФАО пројекту у Србији и на крају сарадник и наставник на Пољопривредном факултету у Бањој Луци. Бавим се углавном системима гајења воћака.

Имао сам прилике да будем међународни консултант за воћарску производњу на пројектима у иностранству, те добитник Фулбрајтове стипендије. Учествовао сам као координатор и сарадник на већем броју домаћих и међународних пројеката (FP7, Tempus, Erasmus+). Од 2019. године, испред Универзитета у Бањалуци координирам и један Erasmus+ пројекат са 17 партнера, међу којима је и Универзитет у Вагенингену. Објавио сам већи број научних и стручних радова и имам добру сарадњу са колегама из своје бранше.

Мислим да је Агрономски факултет у Чачку мала институција - великог формата. Верујем да је томе допринео спој наставног и ненаставног особља те институције, окружења, чачанског поимања живота и успеха, студентског живота, дружења у читаоницама и мензи, сусретања људи из разних средина и особености које носе са собом, њихове жеље да успеју и жеље да не буду мање важни од колега са већих пољопривредних факултета. Ваљда је то и део ината у неком његовом позитивном смислу - барем је то тако било у моје време.