Чачак:
 
 
web mail       Engleski

Универзитет у Крагујевцу
Агрономски факултет у Чачку
основан 1978. године

 

Aleksandar_Odalovic

Рођен сам 20. јула 1975. године у Никшићу, Црна Гора. Основну школу сам завршио у Никшићу, средњу пољопривредну школу у Бару, а дипломирао на Агрономском факултету у Чачку. Након основних студија, на матичном факултету уписао сам и послиједипломске студије на катедри за Биологију. На жалост, мој даљи академски развој обустављен је континуираним пословним изазовима и активностима које трају и данас.

Стереотип који је владао у том контексту, а којег се и данас сјећам, је био да су велики студентски центри једини у којима вриједи студирати. Из низа разлога, од квалитета самог студија до квалитета студентског живота. Тврдим да су професионалне каријере и пословни успјеси великог броја мојих колега, а и свој примјер, допринијели да се тај стереотип разбије. Како тада, тако и данас, након двије деценије од завршетка студија, поносим се што сам био студент баш Агрономског факултета и то баш у Чачку. И опет бих исто, јер тај факултет и та средина су ми дали довољан квантум и знања и вјештина које су ми помагале у професионалној каријери. Исправност оваквог мог става темељим и у чињеници да се веза између мене и матичног факултета никада није прекинула, да су везе између мене и професора, као и колега са студија само ојачале и показале се веома чврстим и искреним основама за бројне пословне контакте које смо касније градили.

Оно што је засигурно обиљежило моје студирање јесте то што сам осим наставних активности, значајан дио времена посвећивао и друштвеним активностима. Те активности су ми донијеле вјероватно највеће богатство које човјек може створити, а то је велики социјални капитал. Тај капитал, односно та мрежа пријатеља, коју сам већ поменуо, изграђена током студија на Агрономском факултету у Чачку ми је вјероватно, била најважнији предуслов за даљи развој каријере. Веома активан студентски живот ме је инволвирао у различите области, посебно друштвеног активизма кроз Студентски савез, оснивање клуба студената и студентских новина „КУЛТОР“, које су 1996. године, од стране југословенског удружења младих, проглашене најбољим омладинским листом тадашње СР Југославије. Касније учешће у уређивању магазина студената крагујевачког универзитета „АКАДЕМАЦ“ и организовање многих студентских сусрета, културно-забавних програма и научних скупова, оставило је неизбрисив траг и прелијепа сјећања након дипломирања и повратка у Црну Гору.

Након повратка у родни Никшић дјеловао сам у оквирима цивилног сектора, оснивњем НВО „Агро група“ и „Мреже за рурални развој Црне Горе“ реализујем велики број пројеката у корист развоја пољопривреде у Црној Гори и региону. Тај оквир ми је обезбиједио сарадњу и ангажман код скоро свих релевантних експерата и организација, које су у том времену дјеловале у овим областима, као што су UN FAO, GTZ, SNV, USAID, SIDA и многе друге. Активности у цивилном сектору су ми отвориле врата региона и омогућиле да са колегама из седам земаља оснујемо Балканску мрежу за рурални развој и допринесемо да се глас руралне популације Балкана чује далеко и да раме уз раме са колегама из земаља ЕУ равноправно представљамо наше потребе и промовишемо наше вриједности. Оснивач сам и уредник првог црногорског магазина за пољопривреду под називом „Агрокултура“ , као и локалних новина „Глас Никшића“ . У том периоду сам покренуо прву емисију о пољопривреди на РТВНК „Ђе је село“, агенцију за маркетинг и консалтинг. Једанаест година сам се бавио креирањем маркетиншких стратегија различитим компанијама од агроиндустрије и трговине, до аутомобилске индустрије. Од јула 2013. креирао сам стратегију и реализовао активности из области рурлног развоја и пољопривреде у општини Никшић, од којих бих издвојио Регионални сајам локалних производа, који је постао традиционалан и највећи у региону. Од 2016. године, обављам функцију извршног директора Иновационо предузетничког центра Технополис у власништву Владе Црне Горе, који је у извјештају ЕК о напретку Црне Горе на путу ЕУ интеграција наведен као потпуно оперативан центар.

Приватно, вријеме проводим са породицом на нашој органској фарми кока „Златни кљун“ у оквиру сеоског домаћинства „Ђед Радош“, развијајући рурални туризам. И врло је вјероватно да ће то бити моје опредјељење док год будем могао радити.